Akademisyenler borak katkılı “yanmaz yalıtma malzemesi” geliştirdi

Batman Üniversitesindeki 5 akademisyen eliyle ölçülü iş ile bor katkılı “yanmaz tecrit malzemesi” geliştirildi.

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ile Faaliyet ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinden 5 öğretim üyesi “Yanmayan ve Isıyı Geçirmeyen İzolasyon Malzemesi Projesi” hazırladı.

Üniversitenin laboratuvarında 5 yıldır düzentileme örümcek akademisyenler, kurdukları firma tarafından bileşenleri yerel idmansız maddeden oluşan ve bor maddesi kullanılarak elde edilen yalıtım malzemesi geliştirdi.

“Binalardaki ısı yalıtımı sorununa köklü çözüm bulacak”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Çipo, AA muhabirine, üniversitelerinin Yükseköğretim Kurulunun Lehçe Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı’na güzeşte sene “erke” alanında karışma edildiğini hatırlatarak, bu alanda sürdürdükleri çalışmaları akademik faaliyetlerin ötesine taşıdıklarını söyledi.

Uzun süredir erke alanında çalışmalar yürüttüklerini tabir fail Demir, bugün bu çalışmaların meyvelerini görmeye başladıklarını belirtti.

Demir, Batman Üniversitesi adına ürettikleri bor katkılı elektrik malzemesinin da bu çalışmaların aynı ürünü olduğunu, ısı yalıtımıyla ilişkin çalışmanın yüzde 100 yerel ve milli kaynaklarla elde edildiğini kaydetti.

Elde edilen malzemenin patırtılı yalıtımı üstüne bile müspet sonuçlar verdiğine bel fail Çipo, “Bu, binalardaki ısı yalıtımı sorununa köklü çözüm bulacak, ısı kaçaklarını önlemenin ötesinde binalardaki coşkunluk riskini bile minimuma indirecek bir emek.” dedi.

“Piyasadaki muadillerine göre yüzdelik 60 elan çakaralmaz”

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Oktay birlikte Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, Dr. Talim Üyeleri Mehmet Rıda Asıl ve Yasin Sönmez, Asistan Zülal Arca ile başladıkları çalışmalarda zaman bakımından ürünün amade arkaç geldiğini bildirdi.

Elde edilen malzemenin domestik kaba madde kullanılarak üretilmesi zımnında daha çarkıt olduğunu dile getiren Oktay, “Piyasadaki muadillerine bakarak yüzde 60 elan haleldar. 1000 dereceye ulaşan yalım ölçümlerinde malzemede rastgele deformasyon, yanma ve doğal gaz çıkarma olmadığı, malzemenin ısıyı geçirmediği tespit edilmiş olup, bunun üzerindeki sıcaklıklar üzere üstelik çalışmalar bitmeme etmekte. Bu çarpıcılık malzemesinin inşaat sektöründe kullanımını amaçlıyoruz. İlerleyen aşamada otomotiv ve havacılık sektörüyle ilgili üstelik çalışmalarımızı tamamlayıp, seri üretime geçmeyi hedefliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Oktay, piyasadaki yer yağı türevli cazibe malzemelerinin yangına karşı haddinden fazla şişman risk oluşturduğunu, yanmayan, yaman ve ağılı doğal gaz çıkarmayan aynı materyal üretimini hedeflediklerini, bunu de bor kullanarak başardıklarını aktardı,

Ürünün AR-GE çalışmalarını üniversitenin laboratuvarında yürüttüklerini anlatan Oktay, “Hem ısı hem üstelik ses izolasyonunda çok faziletli hedeflere ulaştık.” ifadesini kullandı.

Share: