İtalya’da açlık grevindeki anarşist mahkum kırıcı delik rejimi tartışması başlattı

İtalya’de düzenlediği kargaşacı saldırılar nedeniyle sakil mapus rejimi makbul bire bir mahkumun kıtlık grevi, bu rejimi yeniden tartışmaya açtı.

55 yaşındaki kargaşacı militan Alfredo Cospito, 2012’de erke şirketi Ansaldo’nun yöneticisi Roberto Adinolfi’yi bacaklarından vurarak yaralamaktan 10 sene hapse mahkum edildi.

Bu suçtan hapisteyken, 2006’üstelik benzeri uyanık okuluna düzenlenen bombalı saldırılardan bile kabahatli bulunarak 20 yıl henüz hapishane cezası aldı.

Cospito, hapisteyken yazdığı yazılar ve dışarıya yolladığı mesajlarla sürat eylemlerine devam çağrısı yaptığı gerekçesiyle 2022’da kilolu dam rejimi “41 bis” kapsamına makbuz.

Mahkumların aut dünyayla iletişimini çokça kısıtlayan ve sürekli gözetlenmelerini öngören bu rejim, mafya liderlerinin hapiste birlikte örgüt yönetmeyi sürdürmesini köstek olmak için uygulanmaya başlanmıştı.

“Güç delik” da denilen uygulama henüz sonra ise mafya dışında, terör, insan kaçakçılığı gibi ayrıksı suçlarda da kullanılmıştı.

Cezaevi yönetmeliğinin “41 bis” maddesine tabi tutulan mahkumlar tek nefis ayrımsız hücrede daim gözetim altında tutuluyor.

Ayda ayrımsız posta, cam bölmeli odada ziyaretçi görüşüne müsaade veriliyor ve görüşmeler kaydediliyor.

Günde 2 saat münhal hava izninde, bire bir kefaret altındaki özge mahkumlarla, bildirme çok 4 sevimli olmak kaydıyla bildirişim kurulabiliyor.

Bazı durumlarda bu kısıtlamalar elan de sertleştirilebiliyor.

Devletle iş birliği yapmaya yanaşan mahkumlar ise bu rejimden çıkarılabiliyor.

Mayıs 2022’birlikte 41 bis rejimine dahil edilen Cospito, geçen Teşrinievvel ayında bu sistemi çıkıntılık etmek üzere kıtlık grevine başladı.

Mesafe ayında tıpkısı mahkeme, Cospito’nun bu rejime itirazını reddetti.

Bunun konusunda Yargıtay’a başvuran Cospito’evet duruşma tarihi namına 20 April verildi, ancak açlık grevi zımnında bu ruz elan sonradan 7 Mart’a çekildi.

Geçen kamer böylecene kıtlık grevinde 100 günü doldurmasının peşi sıra Cospito’nun cisim ağırlığının kısaca yüzde 40’ını kaybettiği ve alçak riziko altında olduğu açıklandı.

Mahkumu Sardinya adasında tutulduğu hususi güvenlikli cezaevinde sondaj eden doktoru, ‘’ölümsek olabilecek aritmi ve kardiyak fibrilasyon’’ riski taşıdığını söyledi.

‘Anarşistler İtalya’evet alın seferber oldu’

Alfredo Cospito’nun kıtlık grevi sürerken İtalya’bile ve İspanya, Yunanistan üzere ülkelerde anarşist gruplar gösteriler, eylemler düzenlemeye başladı.

Atina’dahi İtalyan diplomat Susanna Schlein’ın aracına Mesafe ayında düzenlenen saldırıyı Yunan anarşistler üstlendi.

Almanya ve İspanya’de da İtalya temsilciliklerine maddi hasarlı saldırılar düzenlendi.

İtalya’de yapılan gösterilerde dahi ara sıra araçların ateşe verildiği, polisle çatışma yaşandığı haberleri gelmeye başladı.

Ülkede kırılan noktalarda asayiş önlemleri artırıldı.

Başbakanlıktan geçen Ilişki haset yapılan açıklamada, “hücum ve meydanlardaki çaba eylemlerinin kurumları yıldırmayacağı” belirtildi ve “Fehamet, yıldırma edenlerle uzlaşmaya gitmez” denildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani bile geçkin düzenlediği basın toplantısında, “Halen uluslararası anarşistler İtalyan devletine cebin seferber ergin durumda” dedi ve eksiksiz büyükelçilik ve konsolosluklarda güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.

Öte yandan Alfredo Cospito güzeşte Pazartesi günü Sardinya’daki cezaevinden, klinik imkanları daha elverişli olan Milano’daki Opera cezaevine nakledildi.

Cospito vakası esbak parlamentoda nüfuz ile mugayeret sıraları arasında alevlenmiş atışmalara nöbet açarken bugünkü ulusal gazetelerin birçoğunun birlikte manşetinde düz aldı.

Af Örgütü: İnsanlık dışı pazar

“41 bis” uygulaması dahi baştan tartışılmaya başladı.

“Pahal delik” sisteminin işkence teşekkül ettiğini savunanlar ve ağız ağıza kaldırılmasını isteyenlerin yanında sadece mafya liderlerine uygulanmasını destekleyenler bile bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü, Alfredo Cospito’evet meri rejime derhal sonuç verilmesi çağrısı yaptı.

Örgüt, Konfedere Uluslar tarafından yapılan tanımlamaya bakarak mahkumların 15 günden çok ve günde 22 saatten uzun süre izolasyona tabi tutulmasının ‘’ince mütemadi göze hapsi’’ yerine nitelendiğini, bu rejimin ‘’cellat, insanlık dışı ve adi ahzüita’’ teşkil ettiğini belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İtalya Esas Mahkemesi’nden üstelik bir vakitler bu rejime eleştiriler gelmişti.

Adalet Bakanı Carlo Nordio ise esbak yaptığı açıklamada ‘’Bu tarihi anda 41 bis’mağara elzem olduğunu ve korunması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

Share: